Skip to Content

Zeg niet 'vitalo' maar wel 'jagger'

Nieuwe Feiten-luisteraars bedenken bij Radio 1 een betere naam voor 'actieve oudere'

Lieven Vandenhautes ploeg van Nieuwe Feiten heeft samen met de luisteraars van Radio 1 de Nederlandse taal alweer een tikje rijker gemaakt. Samen kozen ze vandaag voor 'jagger' (voluit: Jong Actief Gepensioneerde) als meer geschikte omschrijving van 'actieve oudere'. Dit uit onvrede voor de term die hiervoor onlangs in Nederland werd bedacht: 'vitalo'.

Want de Nederlanders hebben sinds kort een nieuw woord voor “actieve oudere”. Ze kozen voor de term “vitalo”. Klinkt als een veel te gezonde koek, een voedingssupplement of een fabriek op een dor industrieterrein, vond de redactie van Nieuwe Feiten. En dus ging het programma samen met de luisteraars van Radio 1 op zoek naar een alternatief. Meer dan 500 Radio 1-luisteraars deden suggesties. Die gingen van acroniemen zoals AVO (actieve volwassene) of OMPI (Ouderling Met Pit) en PLE’er (persoon met levenservaring) over inventieve samentrekkingen zoals nega-ageionist en retrotiener, tot geheel nieuwe haast poëtische omschrijvingen zoals zilverveulen,  tijdkrijger en rimpeltijger. Uit de lange lijst van meer dan 500 inzendingen koos taalraadsman Ruud Hendrickx een shortlist van 10 kandidaten. Afgelopen week stemden meer dan 5.000 Radio 1-luisteraars op hun drie favorieten.

Uiteindelijk kwam jagger met 23 procent van de stemmen als overtuigende winnaar uit de bus. Jagger is een acroniem dat staat voor Jong Actief Gepensioneerde èn een verwijzing naar de ultieme actieve oudere, namelijk Mick Jagger. Het was auteur Christophe Vekeman die het eerste zetje gaf, door voor te stellen om actieve oudere mannen jaggers te noemen en actieve oudere vrouwen dolly’s – naar Dolly Parton. Enkele luisteraars kwamen op het idee om er nog een extra betekenislaag aan toe te voegen en er ook een letterwoord van te maken. Actiefplusser kwam als tweede uit de bus. Nouveau gris eindigde derde.

Kris, luisteraar en bedenker: “Ik koos voor jagger omdat ik dit jaar afscheid heb moeten nemen van een goeie vriend die zelf nog in de fleur van zijn leven was na zijn zestigste en die wij in onze vriendengroep altijd jagger noemden. Bovendien vind ik de dubbele betekenis mooi: de verwijzing naar Mick Jagger en de afkorting van Jong Actief Gepensioneerde.”
Ruud Hendrickx, taalraadsman bij de VRT: ​ “De Radio 1 luisteraar blijkt een actieve creatieve taalpuzzelaar. We kregen meer dan 500 inzendingen! Ik ben zelf 55-plusser en ik wil gerust ook als jagger door het leven gaan.”
Lieven Vandenhaute, presentator Nieuwe Feiten en taalliefhebber: “Ik hoop dat de jagger binnenkort zijn weg vindt naar ons dagelijks taalgebruik, dat zou pas satisfaction geven. Mijn sportfiets is alvast besteld.”

Uit meer dan 500 ideeën kwam volgende shortlist, 5054 luisteraars brachten hun stem uit:

Jagger (2299 stemmen)
​Actiefplusser (2027)     
​Nouveau gris (1317)
​Doordoener (1234)     
​Herfstbloeier (1109)
​No-ager ​ (610 )       
​Fluxenior (565)
​Krakker (445)
​Scharreloudere (245)
​Goknar (239)

 

Over Radio 1

Radio 1 is dé actuaradio van de VRT. Radio 1 prikkelt en inspireert de mediagebruiker met nieuwe inzichten. De zender brengt algemeen nieuws en sport, en besteedt veel aandacht aan politiek, cultuur en wetenschap. Hij volgt belangrijke ontwikkelingen in de samenleving op de voet en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief audio-on-demand aanbod. Het is ook de meest diverse muziekzender van Vlaanderen, met klassieke en hedendaagse pop, veel Vlaamse en Nederlandstalige producties en een mix van andere muziekgenres. 

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos