Skip to Content
Wie mist het Groot dictee? Doe mee aan het Hautekietdictee der Nederlandse taal

Wie mist het Groot dictee? Doe mee aan het Hautekietdictee der Nederlandse taal

Wie het Groot Dictee der Nederlandse taal mist, hoeft niet langer te treuren. Geïnspireerd door de reacties van enkele taalminnende luisteraars organiseert Radio 1 een uitzonderlijk Hautekietdictee der Nederlandse taal deze vrijdag 6 april in het halfrond van de Senaat. Alles is te volgen en wie wil kan meedoen.

“Het lijkt alsof mensen steeds minder aandacht schenken aan spellingsregels: de gewone man in de straat, maar ook de taalprofessional.” Dat zei luisteraar Noortje Damen eind maart in Hautekiet. Daarop stuurde Fay Provo een mail naar de redactie van Hautekiet: Ik mis het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Dat dictee werd voor het laatst georganiseerd in 2016. Sindsdien kunnen spellingpatsers uit de Lage Landen zich niet meer met elkaar meten. Hautekiet brengt daar eenmalig verandering in met het Hautekietdictee der Nederlandse Taal, op vrijdag 6 april in de Senaat.

Schrijver Christophe Vekeman nam tweemaal deel aan het Groot Dictee, won zelfs één keer bij de prominenten, en liet weten dat hij graag ooit de tekst zou mogen leveren. Hij is in de wolken dat Hautekiet hem vroeg om de dicteetekst voor het Hautekietdictee te schrijven:  “Ik dacht dat je het nooit zou vragen, Jan, met heel veel plezier”.

Het Hautekietdictee der Nederlandse Taal zal plaatsvinden in de Senaat, het meest statige halfrond van het land. Senaatsvoorzitter Christine Defraigne: “Ik vind het fantastisch dat Radio 1 een dictee organiseert in de Senaat, want ik vind een correcte spelling zeer belangrijk.”

Christophe Vekeman zal zelf zijn dicteetekst lezen. Hij begint eraan om 8.30 uur. Taalliefhebbers kunnen via www.radio1.be het dictee volgen en meeschrijven.

Zoals de traditie het wil, zal er ook een panel van prominenten deelnemen. Onder meer Wim Oosterlinck, Margot Vanderstraeten, Bart Cannaerts en Kristien Bonneure hebben alvast bevestigd. Van elke politieke partij doet er ook minstens één senator mee.

Het dictee vindt plaats onder het toeziend oog van VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx en Thérèse Wauters, taalliefhebber juryvoorzitter van de Grote Prijs Jan Wauters.

De winnaar van het Hautekiet der Nederlandse Taal wordt bekendgemaakt op vrijdag 6 april om 9.40 uur in Hautekiet op Radio 1.

Over Radio 1

Radio 1 is dé actuaradio van de VRT. Radio 1 prikkelt en inspireert de mediagebruiker met nieuwe inzichten. De zender brengt algemeen nieuws en sport, en besteedt veel aandacht aan politiek, cultuur en wetenschap. Hij volgt belangrijke ontwikkelingen in de samenleving op de voet en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief audio-on-demand aanbod. Het is ook de meest diverse muziekzender van Vlaanderen, met klassieke en hedendaagse pop, veel Vlaamse en Nederlandstalige producties en een mix van andere muziekgenres. 

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos