Skip to Content
Vlamingen liggen vooral wakker van persoonlijke gezondheid en geluk

Vlamingen liggen vooral wakker van persoonlijke gezondheid en geluk

Radio 1 en De Grote Levensvragen - vanaf 25 september in Hautekiet, Touché en online

Op maandag 25 september werden in De Ochtend op Radio 1 de resultaten bekendgemaakt van het onderzoek naar De Grote Levensvragen. Daarin werd bij 1000 Vlamingen gepeild naar de levensvragen waar ze wakker van liggen. Het was het eerste onderzoek van die aard en het werd uitgevoerd door Why5Research in samenwerking met Radio 1, Lannoo en De Standaard. 

De belangrijkste levensvraag voor Vlamingen is: “Hoe kan ik lichamelijk gezond blijven”? De vijf belangrijkste levensvragen hebben trouwens allemaal betrekking op persoonlijke gezondheid en geluk, zoals “Ben ik gelukkig?” of “Zal ik een goede oude dag hebben?”. Op de tweede plaats komen vragen over veiligheid en onzekerheid.

Minder belangrijk voor de Vlamingen zijn vragen rond “het religieuze of spirituele”, zoals “Bestaat er een god?” of “Is er leven na de dood?”. Slechts respectievelijk 24% en 22% vindt dat belangrijke vragen.

Het onderzoek leverde ook opmerkelijke conclusies op over actuele thema’s. Zo vindt 54% van de ondervraagden dat “moordenaars de doodstraf moeten krijgen”.

Hautekiet gaat heel de week in op de resultaten van het onderzoek en in Touché gaat Friedl’ Lesage vanaf zondag 1 oktober een hele maand lang op zoek naar antwoorden op De Grote Levensvragen.

Ook online – radio 1.be, Facebook en Twitter - stelt Radio 1 Grote Levensvragen. Elke dag worden luisteraars op radio1.be uitgenodigd om meer zicht te krijgen op hoe ze zelf staan tegenover bepaalde levensvragen. Dagelijks is er ook een Facebook Live met de centrale gast van Hautekiet en wekelijks een column over De Grote Levensvragen.

Hieronder meer over de resultaten van de enquête en de manier waarop Hautekiet en Touché daar verder op ingaan.

 

De Grote Levensvragen van de Vlaming

Naast de vaststelling dat de Vlaming vooral gefocust is op persoonlijke gezondheid en geluk leverde het onderzoek naar De Grote Levensvragen ook heel wat gegevens op rond een reeks actuele thema’s:

  • 54% zegt dat “moordenaars de doodstraf moeten krijgen”.
  • Eén op vier (24%) heeft reeds overwogen om zelfmoord te plegen.
  • 44% vreest dat er een nieuwe wereldoorlog komt .
  • 37% voelt zich niet veilig bij het ’s nachts naar huis wandelen.
  • Eén op vier (25%) zegt: “Ik voel me eenzaam”
  • Meer dan de helft (54%) zegt dat hij/zij “positief naar de toekomst kijkt”.
  • 55% vindt dat geld gelukkig maakt.

 

Hautekiet over De Grote Levensvragen

Deze week gaat Hautekiet in op de meest markante resultaten van De Grote Levensvragen.

Maandag 25.9: Moet de doodstraf weer ingevoerd worden?
Uit het onderzoek bleek dat 54% van de Vlamingen vindt  dat “moordenaars de doodstraf moeten krijgen”. Hautekiet vroeg zich samen met onder meer Rik Torfs af of het denkbaar is dat die ooit opnieuw wordt ingevoerd.

Dinsdag 26.9 : Waarover maken we ons zorgen?
Zal ik een goede oude dag hebben? Zullen mijn kinderen en kleinkinderen gelukkig zijn? Kampen ook jongeren vaak met eenzaamheid? Straf cijfer uit de enquête: 1 op de 4 Vlamingen heeft ooit al eens aan zelfdoding gedacht. Kortom: wat maakt dat we soms niet of juist wél goed in ons vel zitten?

Woensdag 27.9: Wat geeft het leven zin?
Iedereen wil zich op een of andere manier “nuttig” voelen. Sociaal engagement: bijna 70% zegt dat alle burgers een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Meer dan een derde zegt ook effectief ten dienste van de maatschappij te staan. Is er een verschil in het engagement van jongeren en ouderen? 

Donderdag 28.9: Ergens spijt van in je leven?
Waar hebben we spijt van in ons leven? Te weinig écht genoten? Te weinig tijd met familie en vrienden doorgebracht? Te weinig werk gemaakt van levensdromen? Is het een fenomeen dat zich vooral voordoet als we onze laatste adem uitblazen?                          

Vrijdag 29.9: Als we maar gezond zijn
Wat maakt ons eigenlijk gelukkig? Klopt het dat een goede gezondheid het ultieme recept is voor geluk? Hebben gezondheid en sport de plaats van religie ingenomen? Of wil de geest ook nog steeds wat? Hoe groot is onze hang nog naar religie of rituelen? 

 

Touché over De Grote Levensvragen

In Touché gaat Friedl’ Lesage vijf weken lang op zoek naar antwoorden op De Grote Levensvragen. Samen met telkens drie gasten – van psychiater Dirk De Wachter tot rituelen-experte Barbara Raes - reflecteert ze over die zaken die er voor de Vlaming werkelijk toe doen. Hoe kunnen we gezond blijven? Hoe lang blijft onze wereld leefbaar? Zal ik een goede oude dag hebben? Heeft mijn leven zin? Wat beteken ik voor anderen? Is er leven na de dood? Bestaat er een God?

Zondag 1 oktober: Gezondheid en geluk
Hoe kan ik gezond blijven? Ben ik gelukkig? Hoe kan ik zoveel mogelijk leuke dingen beleven?

Zondag 8 oktober: Onzekerheid en angst
Waar gaat het naartoe met onze wereld? Zal ik waardig sterven? Hoe lang blijft onze wereld leefbaar? Zal ik een goede oude dag hebben?

Zondag 15 oktober: Betekenis en engagement
Heeft mijn leven zin? Kan ik iemand anders echt kennen? Wat beteken ik voor anderen?

Zondag 22 oktober: Geloof en spiritualiteit
Is er leven na de dood? Bestaat er een God? Is er buitenaards leven?

Zondag 29 oktober: Conclusies
De mens lijkt zich teug te trekken in zichzelf en is niet meer geïnteresseerd in de ‘gevaarlijke’ ander.

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Radio 1
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Radio 1
Over Radio 1

Radio 1 is dé actuaradio van de VRT. Radio 1 prikkelt en inspireert de mediagebruiker met nieuwe inzichten. De zender brengt algemeen nieuws en sport, en besteedt veel aandacht aan politiek, cultuur en wetenschap. Hij volgt belangrijke ontwikkelingen in de samenleving op de voet en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief audio-on-demand aanbod. Het is ook de meest diverse muziekzender van Vlaanderen, met klassieke en hedendaagse pop, veel Vlaamse en Nederlandstalige producties en een mix van andere muziekgenres. 

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos