Skip to Content
'Ruimtevaarder' van Kommil Foo herovert eerste plaats in De Radio 1 Lage Landenlijst

'Ruimtevaarder' van Kommil Foo herovert eerste plaats in De Radio 1 Lage Landenlijst

Merol hoogste nieuwkomer, Eefje de Visser sterkste stijger

Zaterdag 3 september 2022 - Zonet kroonden de luisteraars van Radio 1 'Ruimtevaarder' van Kommil Foo opnieuw tot hun meest favoriete Nederlandstalige nummer in De Radio 1 Lage Landenlijst. Voor de 7de keer op rij ging Radio 1 op zoek naar het beste Nederlandstalige nummer uit zowel Nederland als België. Vorig jaar moest Kommil Foo de eerste plaats nog afstaan aan Kris De Bruyne met 'Amsterdam'. Dit jaar staat 'Ruimtevaarder' opnieuw op 1. Het Zesde Metaal prijkt op de tweede plaats met 'Ploegsteert'. 'Mia' van Gorki vervolledigt het podium. Xavier Taveirne en Evert Venema loodsten de luisteraars vandaag door de top 100 van de beste Nederlandstalige nummers

Top 10

  1. Kommil Foo – Ruimtevaarder (2)
  2. Het Zesde Metaal – Ploegsteert (3)
  3. Gorki – Mia (4)
  4. Wim De Craene – Tim (6)
  5. Kris De Bruyne – Amsterdam (1)
  6. Ramses Shaffy en Liesbeth List – Pastorale (7)
  7. Raymond van het Groenewoud – Twee Meisjes (8)
  8. Boudewijn de Groot – Avond (9)
  9. The Scene – Blauw (10)
  10. Merol – Vol (nieuw)

De volledige lijst kan je hier vinden.

Vrouwen

Er zit flink wat vernieuwing in de lijst met vooral vrouwelijke artiesten: Froukje, Eefje de Visser en Merol. Die laatste haar passage in De Slimste Mens ter Wereld heeft haar zeker geen windeieren gelegd. Met 3 (nieuwe) nummers staat ze in de lijst. Bovendien is ze met 'Vol' de hoogste nieuwkomer op nummer 10.

Eefje de Visser was dan weer de sterkste stijger. Dit jaar stond ze met 'Bitterzoet' op plaats 26. Vorig jaar was dit nog plaats 79.

(Recent) overleden artiesten

Ook de fans van Arno gingen op zoek naar een Nederlandstalig nummer van hem. 'Je bent een vriend van mij' komt nieuw binnen op plaats 55.

Ook Doe Maar doet het dit jaar opvallend beter. Afgelopen jaar stierf frontman Henny Vrienten. Doe Maar staat 3 keer in de lijst.

Weetjes

Boudewijn de Groot, The Scene, Raymond van het Groenewoud, Noordkaap en Gorki komen het vaakst voor in de lijst. Ze zijn telkens goed voor 4 noteringen.

De lijst vernieuwt elk jaar en dat was deze editie niet anders. Er staan 22 nieuwe nummers in de lijst.

Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Radio 1, VRT

 

 

Over Radio 1

Radio 1 is dé actuaradio van de VRT. Radio 1 prikkelt en inspireert de mediagebruiker met nieuwe inzichten. De zender brengt algemeen nieuws en sport, en besteedt veel aandacht aan politiek, cultuur en wetenschap. Hij volgt belangrijke ontwikkelingen in de samenleving op de voet en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief audio-on-demand aanbod. Het is ook de meest diverse muziekzender van Vlaanderen, met klassieke en hedendaagse pop, veel Vlaamse en Nederlandstalige producties en een mix van andere muziekgenres. 

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos