Skip to Content
Radio 1 lanceert waargebeurde en hallucinante podcast 'De gifmenger'

Radio 1 lanceert waargebeurde en hallucinante podcast 'De gifmenger'

Vanaf nu op VRT MAX

Maandag 17 oktober 2022 – Fan van true crime? Spits dan je oren, want Radio 1 lanceert met De gifmenger een podcast die je absoluut wil horen. In De gifmenger vertelt onderzoeksjournalist Stefaan Anrys het onwaarschijnlijke verhaal over een tandarts, de Colombiaanse maffia en heksensabbats. Het resultaat is een vierdelige hallucinante docupodcast. Een spannende, waargebeurde kroniek voor fans van occulte verhalen en wetenschap. Tegelijkertijd is De gifmenger een persoonlijk én universeel verhaal, want: dit had iedereen kunnen overkomen. 

Story image

De gifmenger

Een tandarts belandt om onverklaarbare redenen op de spoedgevallendienst met verlammingsverschijnselen. Bovendien hallucineert hij. Hij doorstaat onuitstaanbare angsten en heeft vreselijke visioenen over de duivel. En ongelooflijk, maar enkele weken later overkomt zijn zoon iets gelijkaardigs. Vader en zoon balanceren op het randje van de dood. De ziekenhuisartsen staan voor een raadsel. Ze vinden aanvankelijk geen verklaring voor de symptomen van deze twee mannen. Twintig jaar later zoekt onderzoeksjournalist en podcastmaker Stefaan Anrys uit wat er precies is gebeurd met de tandarts en zijn zoon. 

Aflevering 1: In coma

20 jaar geleden belandt een tandarts om onverklaarbare redenen op de spoedgevallendienst met verlammingsverschijnselen. De daaropvolgende maanden wordt hij geteisterd door verschrikkelijke nachtmerries. Het mysterie wordt nog groter wanneer enkele weken later ook de zoon van de tandarts met gelijkaardige symptomen wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. In deze eerste aflevering zet Stefaan de eerste stappen in zijn zoektocht naar wat er precies is gebeurd.

Aflevering 2: De 'miljonairsrondgang'

Stefaan duikt de archieven in en verkent verschillende pistes binnen het onderzoek. Wat heeft er zich voorgedaan in de tandartspraktijk? Zijn er al gelijkaardige gevallen gedocumenteerd? En wat is de rol van jeugdschrijver Marc de Bel in dit verhaal?

Aflevering 3: Een brief

Stefaan bijt zich vast in enkele hypotheses en verzamelt voldoende bewijs om een aantal pistes definitief uit te sluiten. Wanneer hij plots een brief ontvangt van de tandarts lijken alle puzzelstukjes op hun plaats te vallen.

Aflevering 4: Wie is de gifmenger?

In deze vierde en laatste aflevering vindt Stefaan het antwoord op wat de tandarts en zijn zoon is overkomen, en krijgt hij inzicht in het perspectief van de gifmenger. Alle losse elementen, getuigenissen en hypothesen komen samen en schijnen eindelijk licht op wat er zich al die jaren geleden heeft afgespeeld.

 

De gifmenger: vanaf nu beschikbaar op VRT MAX.

De gifmenger: een productie van Het Geluidshuis, in samenwerking met Radio 1. 

Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Radio 1, VRT

 

 

 

Over Radio 1

Radio 1 is dé actuaradio van de VRT. Radio 1 prikkelt en inspireert de mediagebruiker met nieuwe inzichten. De zender brengt algemeen nieuws en sport, en besteedt veel aandacht aan politiek, cultuur en wetenschap. Hij volgt belangrijke ontwikkelingen in de samenleving op de voet en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief audio-on-demand aanbod. Het is ook de meest diverse muziekzender van Vlaanderen, met klassieke en hedendaagse pop, veel Vlaamse en Nederlandstalige producties en een mix van andere muziekgenres. 

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos