Skip to Content
Radio 1 lanceert podcast 'De Voorzitters'

Radio 1 lanceert podcast 'De Voorzitters'

Een unieke blik vanop de voorzittersstoel van het Vlaams Parlement

Dinsdag 7 december 2021 – Wat gebeurt er in de gangen, bureaus en achterkamers van het Vlaams Parlement? Het antwoord op die vraag ontdek je in De Voorzitters. De gloednieuwe Radio 1-podcast, in samenwerking met het Vlaams Parlement, geeft een unieke blik achter de schermen. In De Voorzitters gaat oud-politiek journalist Marc Van de Looverbosch op pad met de vier (oud-)voorzitters van het Vlaams Parlement.

Story image

Teleurstelling en triomf

In vier afleveringen leiden de vier (oud)-voorzitters ons rond door de gangen, hallen, bureaus en achterkamers van het imposant Vlaams Parlementsgebouw. Op de plekken die voor hen het meest betekenen, vertellen ze verhalen over geheime besprekingen, ruzies en oprechte emotie, over teleurstelling en triomf. De vier voorzitters gaan ook het gesprek aan met vier parlementsleden van een andere partij. De duo's zoeken naar punten van overeenkomst en verschil.

Vier duo's

 • Liesbeth Homans (N-VA) & Meyrem Almaci (Groen)
  Huidig voorzitter Liesbeth Homans zoekt samen met haar politieke tegenpool Meyrem Almaci naar hoe hun persoonlijk verleden hun politieke keuzes beïnvloed heeft.
 • Jan Peumans (N-VA) & Jos D'haese (PVDA)
  Jan Peumans was tien jaar lang voorzitter met groot respect voor alle overtuigingen. Hij lijkt weinig gemeen te hebben met de dieprode Jos D'haese, maar toch delen ze een verleden.
 • Marleen Vanderpoorten (Open Vld) & Sam Van Rooy (Vlaams Belang)
  Ze was de eerste vrouwelijke voorzitter van het Vlaams Parlement, een voorbeeld voor de nieuwe generatie. Met Sam Van Rooy praat ze over vrije meningsuiting, de invloed van vaders en wat het betekent om 'liberaal' te zijn.
 • Norbert De Batselier (Vooruit) & Tinne Rombouts (CD&V)
  Norbert De Batselier was de eerste voorzitter van het rechtstreeks verkozen parlement. Hij deelt zijn ervaringen met Tinne Rombouts, in 2004 het jongste parlementslid.

Luister nu

De Voorzitters-podcast vind je in de Radio 1-app en is nog tot en met donderdag 9 december te horen in Zandman.

Zandman: deze week van maandag tot en met woensdag om 22.00 uur, donderdag om 23.00 uur op Radio 1.

De Voorzitters: een podcast van Radio 1, in samenwerking met het Vlaams Parlement.

Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Radio 1, VRT
Over Radio 1

Radio 1 is dé actuaradio van de VRT. Radio 1 prikkelt en inspireert de mediagebruiker met nieuwe inzichten. De zender brengt algemeen nieuws en sport, en besteedt veel aandacht aan politiek, cultuur en wetenschap. Hij volgt belangrijke ontwikkelingen in de samenleving op de voet en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief audio-on-demand aanbod. Het is ook de meest diverse muziekzender van Vlaanderen, met klassieke en hedendaagse pop, veel Vlaamse en Nederlandstalige producties en een mix van andere muziekgenres. 

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos