Radio 1 lanceert podcast 'Andere ogen'

Radio 1 lanceert podcast 'Andere ogen'

Majd Khalifeh kijkt door de ogen van gewone burgers naar de voorbije actualiteit

Maandag 26 december 2022 – Hoe ervaren gewone burgers de actualiteit? Welke impact heeft het nieuws op hun leven? Voor de nieuwe Radio 1-podcast Andere ogen zocht VRT-journalist Majd Khalifeh stemmen en getuigenissen rond thematieken die de wereld beroert. De zoektocht leverde vijf gesprekken op met gasten die openhartig getuigen over armoede, de klimaatcrisis, de koers, de seksuele vrijheid en de oorlog in Oekraïne.

Majd Khalifeh © Radio 1
Majd Khalifeh © Radio 1

Oekraïne - door de ogen van Oksana Senyczak

Oksana is een Belgische vrouw van Oekraïense origine. Ze runt in Antwerpen een zaak met Oekraïens design. Samen met vele Oekraïense vluchtelingen in ons land komt ze elk weekend op straat om te demonstreren tegen de Russische invasie in Oekraïne. Oksana spreekt openhartig over haar Oekraïense roots, haar band met het land en cultuur en wat we nog niet weten over de Oekraïense bevolking.

De seksuele identiteit - door de ogen van Mohammed

Het respect en bescherming van de seksuele diversiteit blijkt steeds een grotere uitdaging, zowel in onze samenleving als in het buitenland. Het verbod op de regenboogvlag in heel veel landen toont aan dat het recht om te zijn wie je wil zijn lang nog niet vanzelfsprekend is. In deze aflevering is Majd te gast bij Mohammed, een Palestijnse vluchteling uit Gaza die al een paar jaar in ons land woont. Mohammed neemt ons terug in de tijd naar zijn kindertijd in Gaza en vertelt openhartig over zijn persoonlijke strijd als homo met zijn sociale omgeving en hoe zijn seksuele identiteit een onbreekbare band met zijn moeder toch wist te breken.

Armoede - door de ogen van Nancy

Niemand is dit jaar ontsnapt aan de inflatie, een gevolg van de stijgende energieprijzen wereldwijd. We beleefden allemaal pijnlijke momenten. Of het nu aan de tankpomp is of bij het bekijken van onze energierekening. Voor vele gezinnen en alleenstaanden uit de middenklasse is deze financiële druk ongezien en moeten ze voor het eerst om hulp vragen. Zo ook Nancy, een alleenstaande moeder uit West-Vlaanderen. Ze getuigt openhartig hoe ze elke dag een strijd voert tegen de hoge prijzen en het tekort aan middelen om haar twee dochters het minimum te kunnen voorzien. Op een bepaald moment moet ze zelfs gaan aankloppen bij VZW Armoede Vlaanderen.

Wielrennen - door de ogen van Efrem Tekle

We zagen Remco Evenepoel zich onlangs kronen tot wereldkampioen, op het WK wielrennen in Australië. Dat Majd de passie voor het wielrennen nog niet voelt, vindt hij niet kunnen. Hij gaat inspiratie zoeken bij Efrem Tekle, een vluchteling uit Eritrea en een wielrenner bij het PaxX Global Cycling Team in Leuven. Efrem kwam enkele jaren geleden naar België na een gevaarlijke vluchtroute via Soedan, Libië en een boottocht via de Middellandse Zee richting Italië. Hij neemt Majd op sleeptouw in zijn tocht en droomt om ooit een profwielrenner te worden.

De klimaatcrisis - door de ogen van Margaretha

Het is slechts wachten tot de volgende nieuwsreportage van een allesverwoestende cycloon, gigantische bosbrand of nieuw hitterecord, ergens dichtbij of veraf op aarde. Van Pakistan tot de VS, van België tot in Zuid-Afrika voelen we allemaal de gevolgen van de klimaatverandering. Activisten laten zich horen, niet alleen via demonstraties, maar ook via ludieke acties in musea, voetbalvelden en politieke bijeenkomsten om aandacht te trekken voor het klimaat. Op zoek naar een stem buiten het grote debat in de media kwam Majd het verhaal van Margaretha Wewerinke-Singh tegen. Zij is docent en mensenrechtenadvocaat die namens het land Vanuatu de eerste klimaatzaak ooit wil leiden bij het Internationaal Strafhof.

Story image

Andere ogen: vanaf nu beschikbaar op VRT MAX.

Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Radio 1, VRT

 

Over Radio 1

Radio 1 is dé actuaradio van de VRT. Radio 1 prikkelt en inspireert de mediagebruiker met nieuwe inzichten. De zender brengt algemeen nieuws en sport, en besteedt veel aandacht aan politiek, cultuur en wetenschap. Hij volgt belangrijke ontwikkelingen in de samenleving op de voet en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief audio-on-demand aanbod. Het is ook de meest diverse muziekzender van Vlaanderen, met klassieke en hedendaagse pop, veel Vlaamse en Nederlandstalige producties en een mix van andere muziekgenres. 

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos