Skip to Content
De Lage Landenlijst, de 100 beste Nederlandstalige nummers

De Lage Landenlijst, de 100 beste Nederlandstalige nummers

Voor het eerst lanceren een Vlaamse en Nederlandse radiozender samen een muzieklijst.

De Lage Landenlijst: een unieke muzikale taalstrijd tussen Vlaanderen en Nederland

Radio 1 lanceert samen met het Nederlandse Radio 5 en de Taalunie de Lage Landenlijst. Deze gemeenschappelijke muzieklijst met de beste nummers uit Vlaanderen en Nederland is een primeur in de radiogeschiedenis. Wie voert deze unieke lijst aan? Wordt het Ramses Shaffy, Boudewijn De Groot, Raymond van het Groenewoud, Doe Maar, Louis Neefs, Wim De Craene of een outsider? 

 

Vanaf maandag 3 oktober kunnen luisteraars uit Vlaanderen en Nederland  hun stem uitbrengen op een suggestielijst van 100 nummers,  samengesteld door 40 prominenten en muziekliefhebbers uit Vlaanderen en Nederland. Maar je kan zelf ook een nummer toevoegen dat niet in de lijst staat. De Lage Landenlijst focust zich niet alleen op muziek, maar ook op taal. Het wordt dan ook het orgelpunt van de  Week van het Nederlands, georganiseerd door de Taalunie. 

Jan Hautekiet lanceert de stemming op maandag 3 oktober met een drie uur durende Lage landenspecial vanaf 9 uur op Radio 1.

Op zaterdag 15 oktober presenteert Jan samen met een Nederlandse collega dan de echte Lage Landenlijst.  Ook de nieuws- en verkeersbulletins krijgen die dag een Vlaamse-Nederlandse kleur.  Radio 1 en Radio 5 brengen die dag een mix van het belangrijkst nieuws uit Vlaanderen én Nederland. Maar eerst moet er natuurlijk gestemd worden. En dat wordt een spannende strijd tussen Vlaanderen en Nederland.

 

 

Over Radio 1

Radio 1 is dé actuaradio van de VRT. Radio 1 prikkelt en inspireert de mediagebruiker met nieuwe inzichten. De zender brengt algemeen nieuws en sport, en besteedt veel aandacht aan politiek, cultuur en wetenschap. Hij volgt belangrijke ontwikkelingen in de samenleving op de voet en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief audio-on-demand aanbod. Het is ook de meest diverse muziekzender van Vlaanderen, met klassieke en hedendaagse pop, veel Vlaamse en Nederlandstalige producties en een mix van andere muziekgenres. 

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos