Skip to Content
Jan Hautekiet en Frits Spits presenteren samen eenmalig het legendarische De Taalstaat

Jan Hautekiet en Frits Spits presenteren samen eenmalig het legendarische De Taalstaat

Zaterdag 3 oktober van 11.00 tot 13.00 uur op Radio 1 én NPO Radio 1

Vrijdag 2 oktober 2020 – Radio 1 gaat tot en met zaterdag 17 oktober op zoek naar wat Vlaanderen en Nederland scheidt en bindt tijdens Leve de Lage Landen. Een van de blikvangers tijdens deze drie weken Nederland - België is ongetwijfeld de gezamenlijke uitzending van De Taalstaat. Naar aanleiding van De Week van het Nederlands wordt het legendarische programma op NPO Radio 1 voor één keer samen gemaakt door een gemengde redactie en gepresenteerd door Frits (Ritmeester) Spits én Jan Hautekiet. Samen gaan ze onder meer op zoek naar unieke woorden en uitdrukkingen die andere talen niet kennen en/of die Noord en Zuid elkaar benijden.

Vergeetwoorden die we weer in gebruik moeten nemen, puntige taal op Twitter of Facebook, Nederlandstalige platen die te mooi zijn om niet te draaien, ... Je hoort het al jaren in De Taalstaat, een vrolijk en informatief programma bij onze Nederlandse NPO-collega's dat wil vertellen hoe het met onze taal staat. De alom geprezen radiomaker Frits Spits interviewt iedere zaterdag bekende schrijvers en dichters en beantwoordt ingewikkelde taalkwesties. Morgen schuift Jan Hautekiet eenmalig mee achter de microfoon voor een simultane uitzending op zowel Radio 1 als op NPO Radio 1.

Onder meer op het programma van deze unieke Nederlands-Vlaamse coproductie: Nederlands voor nieuwkomers met Peter Schoenaerts en zijn studenten, een 'gemengd koppel' uit de schrijverswereld: Lize Spit en Rob Van Essen, een taal-muzikaal intermezzo van Spinvis, een repo over de favoriete 'Vlaamse' woorden van Nederlanders en vice versa, VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx en zijn Nederlandse collega Ton den Boon over het woord van de week én een komische afsluiter met Wim Helsen en Brigitte Kaandorp.

Frits Spits kijkt er alvast er naar uit. Afgelopen woensdag was hij erover te gast in het actuamagazine De Vooravond op BNN Vara (video: vanaf minuut 24).

De Taalstaat: zaterdag 3 oktober van 11.00 tot 13.00 uur op Radio 1.

De Week van het Nederlands: in samenwerking met deBuren en de Taalunie.

Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Radio 1, VRT
Over Radio 1

Radio 1 is dé actuaradio van de VRT. Radio 1 prikkelt en inspireert de mediagebruiker met nieuwe inzichten. De zender brengt algemeen nieuws en sport, en besteedt veel aandacht aan politiek, cultuur en wetenschap. Hij volgt belangrijke ontwikkelingen in de samenleving op de voet en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief audio-on-demand aanbod. Het is ook de meest diverse muziekzender van Vlaanderen, met klassieke en hedendaagse pop, veel Vlaamse en Nederlandstalige producties en een mix van andere muziekgenres. 

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos