In 'De 9 levens van Yassine’ duikt acteur Yassine Ouaich in het verhaal van Belgen met Marokkaanse achtergrond

In 'De 9 levens van Yassine’ duikt acteur Yassine Ouaich in het verhaal van Belgen met Marokkaanse achtergrond

Nieuwe Radio 1- podcast vanaf 11 februari op VRT MAX

Stel dat je, net als een kat, 9 levens had. Zou je dan 9 keer hetzelfde leven leiden? Of doe je alles 9 keer opnieuw? Dat is de vraag die acteur Yassine Ouaich (bekend van de tv-reeksen Grond en De Twaalf) zichzelf stelt in de Radio 1-podcast De 9 levens van Yassine. In deze 9-delige reeks praat Yassine met 8 andere, bekende en onbekende, Belgen met Marokkaanse achtergrond over hoe zij navigeren in een leven tussen twee culturen in; een leven met dubbel zoveel verwachtingen. 


​“Hoe doe ik het goed voor die twee culturen? Als acteur, maar ook als mens. Het is een vraag die mij al sinds kindsaf bezighoudt” - Yassine Ouaich
Yassine Ouaich (c) Yasmina Besseghir
Yassine Ouaich (c) Yasmina Besseghir

Yassine Ouaich treedt in de podcast binnen in het leven van 8 andere Belgen met een Marokkaanse achtergrond, waaronder: regisseur Adil El Arbi, schrijfster Aya Sabi, imam Khalid Benhaddou, kunstenaar Jaouad Alloul en voetbalster Ibtissam Bouharat. Een persoonlijke zoektocht die hem verder leidt dan hij ooit had durven denken. Langs dromen en verwachtingen, telkens tussen twee werelden in, bekijkt Yassine de keuzes die hem en z’n gasten het leven gaven dat ze leiden. Een leven waarin keuzes soms vele levens verder reiken. 

60 jaar na het migratieakkoord tussen België en Marokko, schijnt de podcast zo een licht op een hele nieuwe generatie Belgen: generatiegenoten van Yassine die net als hij tussen deze twee culturen staan. 

  1. Aflevering 1 : Yassine (proloog)
  2. Aflevering 2: Adil El Arbi (regisseur Grond, Black, Patser,...)
  3. Aflevering 3: Ibtissam Bouharat (voetbalster voor KV Mechelen en Marokkaanse international)
  4. Aflevering 4: Anoniem (ex-gedetineerde en sociaal begeleider)
  5. Aflevering 5: Aya Sabi (schrijfster, oa van het boek 'Half Leven’, de verhalenbundel Verkruimeld Land en columns voor De Morgen) 
  6. Aflevering 6: Khalid Benhaddou (Imam en schrijver, oa van het boek ‘Botsen de beschavingen’ met Bart De Wever)
  7. Aflevering 7: Jaouad Alloul (Schrijver van het boek ‘De Meisje’, performer, theatermaker, dragqueen,...)
  8. Aflevering 8: Bader (Belgische terugkeerder naar Marokko)
  9. Aflevering 9: De (Marokkaanse) Familie Ouaich

Een podcast van podcastproductiehuis Van Leeuwen & De Bock

De 9 levens van Yassine: vanaf zondag 11 februari 2024 (3 afleveringen) op VRT MAX. (alle afleveringen vanaf zondag 24 maart)

Afleveringen 1 tot 3 zijn te beluisteren in Zandman op 13 en 14 februari 2024

Zijn er nog vragen over 60 jaar België-Marokko?

Het is dit jaar 60 jaar geleden dat België een bilateraal migratieakkoord tekende met Marokko, op 17 februari 1964.  Om de bijzondere datum van het migratieakkoord niet zomaar te laten voorbij gaan, maakt het Radio 1-programma Zijn er nog vragen, ​ een speciale aflevering rond het ​ thema 'migratie'. 

We hebben het over het ontstaan van zulke migratie-akkoorden, over de juiste terminologie, over vluchtelingen en economische migranten, de verschillende akkoorden vandaag de dag, … 

Heb jij een vraag over migratie? Stuur ze dan naar zijnernogvragen@radio1.be

 

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Radio 1

 

Over Radio 1

Radio 1 is dé actuaradio van de VRT. Radio 1 prikkelt en inspireert de mediagebruiker met nieuwe inzichten. De zender brengt algemeen nieuws en sport, en besteedt veel aandacht aan politiek, cultuur en wetenschap. Hij volgt belangrijke ontwikkelingen in de samenleving op de voet en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief audio-on-demand aanbod. Het is ook de meest diverse muziekzender van Vlaanderen, met klassieke en hedendaagse pop, veel Vlaamse en Nederlandstalige producties en een mix van andere muziekgenres. 

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos