Skip to Content
“Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders.”

“Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders.”

Radio 1-luisteraars kiezen 'de schoonste van Claus' in Culture Club

De schoonste zin van Hugo Claus, dat is volgens de Radio 1-luisteraars “Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders”, een zin uit de gedichtencyclus Oog om oog. Dat heeft actrice Hilde Van Mieghem, en jarenlang bevriend met Hugo Claus, vanavond bekend gemaakt in het radioprogramma Culture Club bij presentatrice Annelies Moons. Met deze zoektocht houden Radio 1 en het Letterenhuis in Antwerpen de herinnering aan de tien jaar geleden overleden schrijver levend.

Uit tien originele Hugo Claus-zinnen hebben de Radio 1-luisteraars de voorbije week volgende top drie gekozen. In totaal hebben ongeveer duizend mensen gestemd.

1. “Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders.” (uit de gedichtencyclus ‘Oog om oog’)

2. “Mijn vrouw, mijn heidens altaar, Dat ik met vingers van licht bespeel en streel, Mijn jonge bos dat ik doorwinter, Mijn zenuwziek, onkuis en teder teken, Ik schrijf je adem en je lichaam neer Op gelijnd muziekpapier.” (uit het gedicht ‘Ik schrijf je neer’)

3. “In mij vergaat uw leven wentelend, gij keert. Niet naar mij terug, van u herstel ik niet.” (Uit het gedicht ‘De moeder’)

 

Hilde Van Mieghem, curator van de Hugo Claus-expositie in het Letterenhuis in Antwerpen: “Een zeer verrassende zin. Ik had niet verwacht dat deze zou halen, ik denk dat veel mensen zich in deze zin herkennen.”

Over Radio 1

Radio 1 is dé actuaradio van de VRT. Radio 1 prikkelt en inspireert de mediagebruiker met nieuwe inzichten. De zender brengt algemeen nieuws en sport, en besteedt veel aandacht aan politiek, cultuur en wetenschap. Hij volgt belangrijke ontwikkelingen in de samenleving op de voet en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief audio-on-demand aanbod. Het is ook de meest diverse muziekzender van Vlaanderen, met klassieke en hedendaagse pop, veel Vlaamse en Nederlandstalige producties en een mix van andere muziekgenres. 

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos