Skip to Content
File op Brusselse Ring wint Radio 1 STOP30

File op Brusselse Ring wint Radio 1 STOP30

Hautekiet live op vrijdag 17 februari van 8-10 uur, parking Groot-Bijgaarden (richting Brussel)

De Brusselse Ring van Groot-Bijgaarden tot Vilvoorde is verkozen tot de meest frustrerende file van Vlaanderen en Brussel. Luisteraars konden twee weken lang stemmen en gaven daarbij 5000 suggesties om de files aan te pakken. De STOP30 is een actie van Radio1 in samenwerking met Het Nieuwsblad en BeMobile/ Touring Mobilis. 

VRT verkeersanker Hajo Beeckman: 

Slechts één derde van de Vlaamse pendelaars staat regelmatig in de file. Maar toch kreunen onze steden onder de filedruk en dat tast elk aspect van onze levenskwaliteit aan. Uit de debatten van deze week op Radio 1 blijkt dat we wel beseffen dat onze mobiliteit anders moet maar dat we voor oplossingen al gauw naar de overheid of naar een ander kijken. Investeren in infrastructuur en openbaar vervoer blijft belangrijk maar bedrijven en weggebruikers kunnen ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld met het mobiliteitsbudget en flexibel werken. Onze lange files oplossen, het is een complexe puzzel, maar we hebben meestal alle stukjes zelf in handen.

De ‘winnaars’ van de frustrerendste file worden ‘getroost’ met een ‘file survival pack’. Dat kunnen ze vrijdagochtend vanaf 7.30 uur ophalen op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden in de richting van Brussel.

Wie wil kan op die locatie ook de afsluitende STOP30  live-uitzending met Jan Hautekiet bijwonen. Radio 1 voorziet koffie en croissants. En live-muziek door Axl Peleman, die ook een gelegenheidslied zal brengen.

Om de filestress wat te milderen biedt Radio1 ook een yogasessie aan op een rustig plekje op de parking.

De gasten bij Hautekiet :

  • Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts

  • Verkeersexperten Hajo Beeckman, Chris Tampere en Willy Miermans

  • De file-ambassadeurs Luc Haekens (De Ideale Wereld), Hans Maertens (CEO VOKA), Stijn Meuris en Axl Peleman

  • Filerijders van de dag en/of van de afgelopen week en fietsers op weg naar het werk

Komt ook langs: Frank Deboosere (en wel met de fiets!) om live het weerbericht te komen brengen. En de Office on Wheels, een innovatieproject van Colruyt.

 

De STOP30, een overzicht

De voorbije week besteedde Radio in al zijn programma’s aandacht aan de fileproblematiek. Elke ochtend werden de resultaten voorgesteld van een grootscheepse file-enquête. Een en ander viel ook te lezen in Het Nieuwsblad, partner van Radio1 in deze actie.

Hautekiet zocht de hele week lang samen met luisteraars en experten naar alternatieven voor het autoverkeer, technologische oplossingen, infrastructuur-initiatieven en manier om financieel te belonen of bestraffen.

File-ambassadeurs Stijn Meuris, Axl Peleman, Imke Courteois, Aster Nzeyimana (Sporza), Hans Maertens (VOKA) en Luc Haekens (De Ideale Wereld) riepen in videoboodschappen op om voor hun file te stemmen.

De hele week lang werden de files ook gecoverd vanuit de files. Elke dag reden Ward Bogaert en één van de fileambassadeurs mee met chauffeurs in de file en brachten van daaruit verslag uit. Carl Berteele, wielerverslaggever van Sporza, waagde zich zelfs op de motor in de files en vertelde hoe het daar aan toeging.

Online kon je je profiel testen: ben ik een filesoof, een onverbeterlijke multitasker, een ontsnappingskoning of een regelrechte filehater. Daarbij halen de filesofen (ergeren zich niet en blijven zen) en de ontsnappingskoningen (liefhebbers van sluipwegen en shortcuts) de ruime meerderheid. 

Carpoolers konden een selfie tweeten en een elektrische fiets winnen. De hele week lang waren ook nog andere fijne mobiliteitsprijzen te winnen zoals vervoersbewijzen van de NMBS of van de MIVB.

Op een interactieve kaart kon je de verkeersdrukte in real time bekijken, tot op lokale straatniveau. Radio werkte hiervoor samen met BeMobile. En op de Touring Mobilis app kreeg je het STOP30 logo te zien als je één van de files uit de lijst naderde.

 

De definitieve STOP30

1 Brusselse ring, van Groot-Bijgaarden tot Vilvoorde

2 E313 van Geel tot Antwerpen

3 R1 richting Nederland, van Linkeroever tot Borgerhout

4 Houthalen-Helchteren - N74 Grote Baan

5 E314 naar Leuven, tussen Aarschot en Holsbeek

6 Mortsel centrum thv. Krijgsbaan en Liersesteenweg

7 Brusselse ring, van Zaventem tot Wemmel

8 Gent - R4 in Wondelgem

9 A12 tussen Wilrijk en Boom

10 A19 Ieper-Kortrijk, aansluiting met R8 in Bissegem

11 Asse - N9 in Asse

12 Gent - E17 tussen Gent-Centrum (B401) en Zwijnaarde (E40)

13 E313 en E314, thv knooppunt Lummen

14 N33 Torhoutsesteenweg richting Oostende (kruispunt met R31 Elisabethlaan)

15 Aalter - E40 Knooppunt in Aalter

16 Aalst - N45 naar Ninove (Albatrosrotonde)

17 Brugge - Kruispunt tussen Expressweg (N31) en Bevrijdingslaan

18 Gent - N456 Havenroute via Meulestedebrug en Vliegtuiglaan

19 Massenhoven - N14 Liersebaan aan de op- en afritten E313

20 N26 tussen Leuven en Mechelen

21 E17 van Sint-Niklaas naar Antwerpen

22 Brusselse ring , Vier-Armen tunnel

23 N21 Haachtsesteenweg, van Kampenhout-Sas tot Brussel

24 Leopold II-tunnel richting centrum

25 N16 tussen Willebroek en Mechelen-Noord

26 R6 van Sint-Katelijne-Waver tot Mechelen-Noord

27 E40 van Aalst tot Ring Brussel

28 Van Praet (brug en kruispunt)

29 Wetstraat (van Schumanplein tot kleine ring)

30 E40 van Boutersem tot Ring Brussel

 

Contacteer ons
Over Radio 1

Radio 1 is dé actuaradio van de VRT. Radio 1 prikkelt en inspireert de mediagebruiker met nieuwe inzichten. De zender brengt algemeen nieuws en sport, en besteedt veel aandacht aan politiek, cultuur en wetenschap. Hij volgt belangrijke ontwikkelingen in de samenleving op de voet en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief audio-on-demand aanbod. Het is ook de meest diverse muziekzender van Vlaanderen, met klassieke en hedendaagse pop, veel Vlaamse en Nederlandstalige producties en een mix van andere muziekgenres. 

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos