Skip to Content
De Lage Landenlijst in beeld: jong talent maakt videoclips voor Nederlandstalige klassiekers

De Lage Landenlijst in beeld: jong talent maakt videoclips voor Nederlandstalige klassiekers

Een initiatief van Radio 1 en OpenVRT

Op zaterdag 16 september pakt  Radio 1 uit met de tweede editie van De Lage Landenlijst, de top 100 van de beste Nederlandstalige nummers sinds 1945.

Radio 1 ging deze zomer op zoek naar jong talent om een aantal nummers uit De Lage Landenlijst in beeld te brengen met een videoclip. De initiatiefnemers deden daarvoor een beroep op OpenVRT, de VRT-community van jonge digitale creatievelingen uit heel Vlaanderen. 

Het resultaat – vijf originele videoclips – is vanaf vandaag te zien op de Facebook-pagina van Radio 1. Het gaat om drie stop-motionclips, een animatiefilmpje en een live action-filmpje.

Hieronder kan u alvast de videoclip bekijken van Lieve Keustermans voor Welterusten, meneer de president van Boudewijn De Groot. 

 

 

Persoonlijke interpretatie

De OpenVRT’ers werden uitgedaagd om een leuk videoconcept te bedenken voor een zelfgekozen lied uit de lon g list van De Lage Landenlijst. Dat mochten heel persoonlijke interpretaties zijn. Er waren een 50-tal kandidaten waaruit er vijf werden gekozen op basis van onder meer de originaliteit en het vernieuwend karakter van hun idee. Sommigen werkten individueel aan hun project, anderen in een klein collectief. Ze kregen een VRT-coach om hen te begeleiden en konden gebruik maken van de technische faciliteiten van de VRT.

Vijf klassiekers

Dit zijn de vijf videoclips:

  • Boudewijn De Groot: Welterusten, meneer de president – een videoclip van Lieve Keustermans (animatie)
  • Het Goede Doel: België – een videoclip van Jonathan Vanooteghem (stop motion)
  • Jacques Brel: Mijn vlakke land – een videoclip van Martina Svojikova (stop motion)
  • Louis Neefs: Jennifer Jennings – een videoclip van Simon Lynen (stop motion)
  • Spinvis: Bagagedrager – een videoclip van Wietse Palmans, Joachim Kamoen, Jeroen Ceulenbrouck en Gerd Dekinderen (live action)

Deze week wordt elke dag een van de clips gepubliceerd op de Facebook-pagina van Radio 1.

Over OpenVRT

OpenVRT is een community voor digitale creatievelingen in Vlaanderen tussen 18 en 34 jaar, van videasten en fotografen over bloggers tot app-bouwers. OpenVRT is een uitstalraam voor jong talent en staat open voor samenwerkingen met al die creatievelingen.

OpenVRT organiseert events, workshops en co-creatie mogelijkheden met VRT merken voor de mensen die deel uitmaken van de OpenVRT-community. Daarnaast wil OpenVRT een netwerk creëren waar jonge digitale creatievelingen hun ideeën kunnen bespreken met elkaar en hun vaardigheden kunnen verbeteren.

 

De Lage Landenlijst – zaterdag 16 september

De eerste editie van De Lagelandenlijst was vorig jaar een groot succes. Pastorale van Ramses Shaffy en Liesbeth List eindigde toen op nummer 1. Zij haalden het van Mia van Gorki en Testament van Boudewijn de Groot.

Wie wint de muzikale strijd der Lage Landen in 2017 ? Dat horen we op zaterdag 16 september.

De presentatie van De Lage Landenlijst is in handen van twee radio-iconen uit de Lage Landen:  Jan Hautekiet en Jan Douwe Kroeske, de Nederlandse radio- en tv-maker die in Vlaanderen vooral bekend is van zijn legendarische Twee Meter-sessies.

De luisteraars kunnen hun top drie insturen via de website van Radio 1. Ze kunnen één eigen suggestie doen en verder kiezen uit een lijst van 100 nummers samengesteld door 20 Vlaamse en evenveel  Nederlandse muziekkenners en gecureerd door de muziekredactie van Radio 1.

 

De Lage Landen Sessie – maandag 18 september

Waar Vlaanderen en Nederland groot in zijn! Na De Lage Landenlijst viert Radio 1 het Nederlandstalige lied nu ook live met een Lage Landen Sessie, in de Roma in Borgerhout.

Bart Peeters, Raymond van het Groenewoud, Spinvis, Kommil Foo, Kris De Bruyne, Frank Vander linden, Frank Boeijen en Maaike Ouboter zingen eigen en andermans klassiekers. De beste teksten in onze eigen taal.

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en vooral: bewonder. 

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Radio 1
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Radio 1
Over Radio 1

Radio 1 is dé actuaradio van de VRT. Radio 1 prikkelt en inspireert de mediagebruiker met nieuwe inzichten. De zender brengt algemeen nieuws en sport, en besteedt veel aandacht aan politiek, cultuur en wetenschap. Hij volgt belangrijke ontwikkelingen in de samenleving op de voet en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief audio-on-demand aanbod. Het is ook de meest diverse muziekzender van Vlaanderen, met klassieke en hedendaagse pop, veel Vlaamse en Nederlandstalige producties en een mix van andere muziekgenres. 

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos